16
10
2017

Voordelen van een double end bag

By Stijn 0

De double end bag is een kleine met lucht gevulde bal met aan beide kanten een elastiek koord dat je aan het plafond en vloer bevestigt.
Qua training zit de double end bag tussen een bokszak en een speedbal in. Je kunt namelijk op een fatsoenlijke manier je stoottechniek oefenen en om de “zak” heen draaien voor je voetenwerk, terwijl je het ritme en nauwkeurigheid van een speedbag training nodig hebt. Het beste van twee trainingen dus!? Kortom een must have in iedere sportschool.

Nog meer voordelen van een double end bag training:

Timing. De double end bag hangt niet (praktisch) stil zoals een bokszak, in plaats daarvan beweegt de bal snel heen en weer waardoor het een behoorlijke uitdaging is om de bal te raken (zeker met je hoeken). Dus niet alleen moet je de bal raken, maar je moet de bal op het juiste moment raken om je stoot effectief te laten zijn en om de bal zijn zwaaibeweging te laten voortduren.

Nauwkeurigheid. In tegenstelling tot de bokszak probeer je een klein doel te raken en als je de bal niet recht in het midden raakt begint deze te “stuiteren”. Dit wordt met name lastig als je meerdere stoten achter elkaar gooit.

Ritme. De double end beweegt voortdurend heen en weer (als je het goed doet). Om dit voor elkaar te krijgen moet je een bepaald ritme aanhouden in plaats van domweg beuken.

Soepel boksen. Omdat het balletje (frustrerend) snel beweegt, word je gedwongen om je schouders te ontspannen en je stoten “los” en snel te gooien. Je kunt dus niet, wat veel mensen bijvoorbeeld op de bokszak doen, met kracht en gespannen schouders stoten.

Reflexen. Dit is een van de grootste voordelen van de double end. Je wordt door de snelheid van de bal gedwongen om snelle reflexen te ontwikkelen. Je moet geconcentreerd blijven en kunt niet zoals bij de bokszak of in een training op de automatische piloot doorgaan.

Snelle handen. Je moet snel achter elkaar kunnen stoten en/of combineren om de bal te kunnen blijven raken. Je moet dus voortdurend snelle stoten blijven geven en kunt niet verslappen.

Uithoudingsvermogen. Deze spreekt voor zich denk ik. Mocht je de kans hebben ga maar eens tien minuten op de double end, kom je er vanzelf achter ;-).

Thuis trainen. Als je zoals ik in een appartement woont, is een bokszak ophangen helaas vaak geen optie, tenminste volgens mijn bovenburen. Een double end bag (in combinatie met een vloerbevestiging gevuld met zand) kun je perfect gebruiken zonder dat de buren er last van zullen hebben.

 

Tags for this post