12
10
2017

Moet ik een bitje kopen en wat voor soort?

By Stijn 0

Waarom een bitje?

 

Zorg er voor dat je bij Full contact sporten zoals boksen, kickboksen, muay thai, MMA etc altijd een bitje draagt. Niet alleen tijdens het sparren maar ook tijdens het trainen. Een klap kan zomaar verkeerd vallen en een tand ligt er zo uit.

Een bitje werkt als een schokdemper die de kracht over een groot gebied verspreidt waardoor het langer duurt langer voordat de piek van de kracht bereikt wordt. Het verspreiden van de energie van de klap over een groot gebied en over een langere tijd vermindert het effect en eventueel letsel.

De bitjes komen in drie types, namelijk:

kant-en-klare gebitsbeschermers.

Je kunt een kant-en-klare gebitsbeschermers kopen. Ze zijn goedkoop, maar passen vaak slecht en bieden minder bescherming. Met als gevolg dat het bitje wel wordt aangeschaft, maar niet wordt gedragen

Voorgevormde gebitsbeschermer.

Deze moet na tien seconden in kokend water te hebben gelegen, door de sporter zelf in de mond worden aangepast. De vorm kun je zo zelf nog een beetje aanpassen aan je eigen mond. Hierdoor is de pasvorm een stuk beter en wordt daardoor als meer comfortabel ervaren.

Op maat gemaakte gebitsbeschermer.

Ten slotte is er een gebitsbeschermer die door de tandarts speciaal voor jou op maat wordt gemaakt. In deze categorie heb je de individuele gebitsbeschermer zonder tandartsbezoek: met behulp van een opgestuurde ‘kit’ maak je een afdruk van je eigen tanden. Dit stuur je op naar een tandtechnisch laboratorium, dat er een bitje van maakt en deze naar je opstuurt. Daarnaast heb je de individuele gebitsbeschermer, die geheel op maat wordt gemaakt door de tandarts. Deze beschermer wordt aanbevolen zodra het gebit is volgroeid (ouder dan zestien jaar). Hij is duurder, maar biedt meer draagcomfort.

Mocht het budget het toelaten is ons advies om of een voorgevormd bitje of een op maat gemaakt bitje te gebruiken.

Tips:

De prijs van mondbeschermers verschilt. Het prijsverschil weegt echter niet op tegen de ellende en kosten wanneer er toch één of meerdere tanden beschadigen of verloren gaan. Je tanden zijn het waard!
Ook als je een beugel draagt, kan de tandarts zonder probleem een goede gebitsbeschermer maken. Deze moet je dan wel af en toe laten controleren. Gebruik nooit een kant-en-klare gebitsbeschermer als je een beugel draagt.
De meeste ongevallen met tanden gebeuren tijdens de training. Draag je gebitsbeschermer daarom niet alleen tijdens sparren, maar ook tijdens trainingen.

Tags for this post